Onko yrittäjän pakko nostaa palkkaa?

Vastaus otsikon kysymykseen: palkkaa ei ole pakko nostaa, koska yrittäjän ei tarvitse noudattaa omalta osaltaan oman toimialansa työehtosopimusta (toki työntekijöiden osalta täytyy noudattaa). Yritysmuotojen välillä on eroja. Esimerkiksi osakeyhtiöstä voi nostaa tuloja muutoinkin kuin palkkana. Verojen tai YEL-maksun maksamiselta ei kuitenkaan voi välttyä, vaikkei nostaisikaan palkkaa.

Yleisimmät yritysmuodot ovat yksityinen elinkeinonharjoittaja ja osakeyhtiö. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei nosta yrityksestään palkkaa, vaan yksityisottoja. Yksityisotot tarkoittavat sitä, että yrittäjä voi vapaasti nostaa yrityksensä tililtä rahaa omaan käyttöönsä. Tämä on ikään kuin palkkaa, mutta siitä ei tarvitse tehdä palkkalaskelmaa, eikä maksaa palkan sivukuluja (YEL-maksu on pakko maksaa aina kun kriteerit täyttyvät). Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja ottaa yrityksen omaisuutta omaan käyttöönsä, sekin tulkitaan yksityisotoiksi. Eli yksityisoton ei suinkaan tarvitse olla rahaa, vaan omaisuuskin on tuloa. Ja tämä tulo on verotettavaa tuloa. Lisäksi on huomioitava, että vaikka raha jätettäisiin yrityksen tilille, eikä sitä nostettaisi yrittäjän käyttöön, se katsotaan myöskin verotettavaksi tuloksi eli toisin sanoen yrittäjä ei näissä tapauksissa voi millään keinolla välttää verojen maksamista.

 

Yrittäjäkoulutuksissa kysytään toisinaan, onko yrittäjän pakko nostaa palkkaa ja taustalla vaikuttaisi olevan kaksi taka-ajatusta: a) jos ei nosta palkkaa, ei tarvitse maksaa veroja – no, valitettavasti verottaja ottaa aina omansa eli verojen maksamiselta ei voi välttyä b) Jos osakeyhtiölle kerryttää rahavaroja siten, ettei nosta tilikaudella lainkaan palkkaa, voi rahan nostaa osinkona. Totta, mutta ei välttämättä verotuksellisesti järkevää. Palkkaakin kannattaa nostaa tiettyyn rajaan saakka ennen osinkoja. (kuva: Unplash)

 

Osakeyhtiössä rahan nostaminen ei tapahdu aivan noin yksinkertaisesti. Tämä kirjoitukseni painottuukin osakeyhtiöön. Osakas ei voi nostaa vapaasti yhtiön tililtä rahaa ja siirtää omalle tililleen eli yksityisotot eivät ole sallittuja. Tämä tuleekin toisinaan yllätyksenä niille yrittäjille, jotka ovat toimineet ensin toiminimellä ja perustavat myöhemmin osakeyhtiön. Palkan nostamisesta on tehtävä palkkalaskelma. Yleensä tämä on sovittu tilitoimiston tehtäväksi eli yrittäjä ilmoittaa (mielellään) etukäteen haluamansa palkkasumman ja kirjanpitäjä/palkanlaskija laatii palkkalaskelman ja siirtää rahan yrityksen tilille – tai miten rahan siirtäminen onkaan käytännössä sovittu. Palkanlaskijalle ja yrittäjällekin olisi helpompaa, mikäli palkkasumma olisi joka kuukausi samansuuruinen ja palkanmaksupäivä pysyisi aina samana. Mutta ainahan tämä ei ole mahdollista ja yrittäjällä on täysi oikeus nostaa palkkaa tarpeen mukaan. Palkanlaskennasta aiheutuu tietenkin kustannuksia. Yksi palkanlaskenta voi maksaa esim. 20€ eli kovin montaa kertaa kuukaudessa ei ole järkevää nostaa palkkaa. Vaihtoehtona viitseliäs yrittäjä voi myös käyttää maksutonta palkka.fi-palvelua ja laskea itse palkkansa. Ja on myös sähköisiä kirjanpidon ohjelmistoja, joissa yrittäjä voi tehdä itse palkkalaskelmansa. Tällöinkin voi olla järkevää antaa ilmoitusten hoitaminen tilitoimiston tehtäväksi.

 

Yrittäjän palkan (eli siis kyse on nyt osakeyhtiöstä) sivukulu on vain sotu-maksu, joka on tänä vuonna 0,77%, ja se maksetaan ennakonpidätyksen yhteydessä. YEL eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu on tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta pakollinen, mutta muut palkan sivukulut eivät ole yrittäjälle pakollisia. Työntekijällähän näitä riittää (työttömyysvakuutus, tapaturmavakuutus, ryhmähenkivakuutus). Yrittäjäkin voi ottaa nämä halutessaan vapaaehtoisena, mutta nämä eivät ole riippuvaisia maksetusta palkkasummasta.

 

YEL-maksuja ei voi, eikä kannata vältellä sillä, ettei nosta yrityksestään palkkaa. Jos jättää palkan nostamatta, ja nostaa tuon rahan osinkona, joutuu yelin ottamaan silti. Kysehän on yrittäjäTULOSTA, ei yrittäjän PALKASTA. Yelillä on lisäksi vaikutusta moneen asiaan, kuten Kelan päivärahoihin (vanhempainpäiväraha, sairaspäiväraha..). Kyse ei ole vain kertyvästä eläkkeestä. Ilman YELiä yrittäjä on aikalailla lainsuojaton. (kuva: Unsplash)

 

Yrittäjän palkan ei tarvitse noudattaa alan työehtosopimusta eli yrittäjä voi nostaa palkkaa enemmän tai vähemmän. Lain mukaan yrittäjän palkan tulee olla kohtuullista ja tässä tulee huomioida yrityksen taloudellinen tilanne. Palkka on kirjattava kirjanpitoon palkaksi, jottei tule väärinkäsitystä siitä, että kyseessä olisi esim. yhtiölaina. Palkkasumma voi myös vaihdella tilanteen mukaan. Ja näinhän yleensä onkin, eli mikäli yrityksen tilillä ei ole rahaa, ei luonnollisesti ole mahdollista nostaa palkkaa. Hyvänä kuukautena sen sijaan palkkaa voi olla mahdollista nostaa normaalia enemmän. Yrittäjän tulee muistaa, aivan kuten palkansaajankin, huolehtia veroprosenttinsa oikealle tasolle.

 

Osakeyhtiön osakas voi nostaa rahaa muutoinkin kuin palkkana.  Osingot voivat olla mahdollisia, mikäli yrityksessä on tilinpäätöksessä vapaita pääomia. Lisäksi yrittäjä voi nostaa osakaslainaa. Osingoista on virheellisesti käsitys lähes ilmaisena rahana. Osinkojahan koskee tuplaverotus. Ja kovin harva pienyrittäjä edes pystyy nostamaan osinkoja, joten ei kannata luoda vääriä mielikuvia siitä, että osakeyhtiöstä saisi rahaa edullisemmin kuin muista yritysmuodoista. (kuva: Shutterstock).

 

 Yrittäjä pystyy myös nostamaan kilometrikorvauksia ja päivärahoja, jotka ovat verottomia korvauksia eli yrittäjän ei tarvitse maksaa näistä ennakonpidätystä. Kun osakeyhtiön osakas ajaa yrityksen ajoja omalla autollaan, hän voi tehdä yritykselle matkalaskun. Tänä vuonna 2019 km-korvaus on 0,43€. Päivärahan suuruus on 19€ osapäiväraha ja 42€ kokopäiväraha. Kuten todettu, näistä korvauksista ei makseta ansiotuloveroa. Lain ja Verohallinnonkaan ohjeistuksen mukaisesti yrittäjän ei tarvitse nostaa osakeyhtiöstään palkkaa, vaan hän voi nostaa pelkästään kilometrikorvauksia, päivärahoja, osinkoja ja lainaa. Verotuksellisesti palkan nostamatta jättäminen ei sen sijaan ole järkevää. 15-20 000 euron palkkatulot ovat optimaaliset ja vasta sen jälkeen osingot.

 

Yrittäjätulo ja yrittäjän palkka ovat siis eri asioita. Palkka kirjataan kirjanpitoon palkaksi, siitä laaditaan palkkalaskelma ja maksetaan palkan sivukulu. On kuitenkin erinäisiä ristiriitaisia tulkintoja siitä, miten yrittäjän tulo lasketaan esimeriksi elatusmaksua laskettaessa tai muutamissa muissa tapauksissa, joissa on annettava tuloselvitys. Ei siis kannata tuudittautua siihen, että ei nosta euroakaan palkkaa, vaan tuhansia euroja muuta kautta. Tuloja ne ovat silti. Mutta palkkaa palkan nimellä ei ole pakko nostaa. 

 

 

Jaa artikkelia

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Kommentit

2 ajatusta aiheesta “Onko yrittäjän pakko nostaa palkkaa?”

    1. Veli, kiitos kommentistasi. Kirjoitushan käsitteleekin sitä, onko yrittäjän nostettava raha palkkana (josta tehdään palkkalaskelma, maksetaan ennakonpidätys ja sotu-maksu), ja joka on yrityksen kirjanpidossa vähennyskelpoinen kustannus vai onko siihen muita vaihtoehtoja. Minulta kysytään suhteellisen usein, että voiko oy:n omistaja-yrittäjä olla nostamatta palkkaa, ja nostaa pelkkiä kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Kyllä voi. Mutta mikäli ei ole rahaa mitä nostaa, niin tämä on turha kysymys. Tai mikäli kaikki raha mitä tulee, myös menee eli rahavaroja ei pääse kertymään, osingot ovat kaukainen ajatus – niin kuin ne usein ovatkin pienyrittäjälle. Ystävällisin terveisin, Sanna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *